Wij delen onze spoeddienst met Dierenkliniek Hattem en Dierenkliniek Epe-Centrum.

Politiehonden

Medische dienstverlening
diensthonden van de politie

 

Politiehonden

Al sinds jaar en dag zijn er honden in dienst bij de politie. Deze honden worden in meerdere disciplines ingezet, denk hierbij aan bijvoorbeeld speurhonden en surveillancehonden. In 1996 is in Nunspeet op de Waterweg de Dienst Levende Have gevestigd. Hier vinden de opleidingen en trainingen van zowel de honden als de paarden plaats.

Van oudsher is Dierenkliniek Nunspeet dus al bekend met de diensthonden van de politie. In de loop van de jaren is de samenwerking alleen maar hechter geworden. Op dit moment verzorgen wij medische dienstverlening van alle diensthonden. Diensten die wij verlenen zijn:

  • Aankoopkeuringen: iedere potentiële nieuwe werkhond wordt uitgebreid onderzocht met een klinisch lichamelijk onderzoek, orthopedisch onderzoek, urine-onderzoek, bloedonderzoek, röntgenologisch onderzoek. Dit wordt gedocumenteerd op het aankoopformulier en digitaal verzonden.
  • Jaarlijkse controle en vaccinaties: alle honden worden jaarlijks gevaccineerd voor Leptospirose en Besmettelijke hondenhoest. Eenmaal in de drie jaar voor Hondenziekte, Parvovirus en Rabiës. Oproepen/herinneringen voor de vaccinaties worden bijgehouden en verzonden naar de dierverzorgers.
  • Vaste dierenarts/aanspreekpunt voor zowel geleiders als afdelingshoofden in geval van calamiteiten. De afdelingshoofden van de politie kunnen 24 uur per dag direct contact krijgen met de vaste dierenarts voor overleg over patiëntenzorg, klachtenafhandeling en andere zaken. Deze dierenarts heeft meerdere jaren ervaring met het werken met diensthonden.
  • Een team van meerdere dierenartsen die 24 uur per dag klaarstaan voor (acute) medische eerste- en tweedelijns zorg. Deze dierenartsen hebben allen ervaring met het werken met diensthonden.
  • Indien het nodig is dat een speurhond uitgebreide tweede- of derdelijns zorg nodig heeft, kunnen wij de diensthond verwijzen naar een (externe) specialist. Uiteraard blijft onze dierenarts wel in contact met de specialist om zo tot de beste medische zorg te komen.
  • In 2019 hebben wij EHBO-koffers samengesteld voor de geleiders. Deze controleren wij en vullen wij aan waar nodig.
  • Jaarlijks verzorgen wij stagedagen voor het medisch personeel van de USAR, zodat zij de diensthonden tijdens een uitzending kunnen behandelen in het geval van spoed.