Wij delen onze spoeddienst met Dierenkliniek Hattem en Dierenkliniek Epe-Centrum.

Laboratorium

Onderzoek in ons laboratorium

Laboratorium

Om een goede diagnose te kunnen stellen, is soms verder onderzoek noodzakelijk. In ons laboratorium kunnen we verschillende onderzoeken verrichten. Hierbij kunt u denken aan de volgende onderzoeken:

  • Urine onderzoek
    Bij problemen met plassen of bij klachten van afwijkend drinkgedrag, kan het advies van de dierenarts zijn om de urine van uw dier te onderzoeken. In de urine kunnen we aanwijzingen zien voor een blaasontsteking, blaasgruis of blaasstenen, of problemen met de nieren.
  • Ontlastingsonderzoek
    In het geval van afwijkende ontlasting is het verstandig om de ontlasting van uw huisdier te laten onderzoeken. Onder de microscoop kunnen wij de ontlasting controleren op de aanwezigheid van darmparasieten of eieren van deze parasieten. Deze eitjes zijn met het blote oog niet zichtbaar in de ontlasting. Daarnaast testen wij de ontlasting op de veel voorkomende parasiet Giardia, die regelmatige afwijkende ontlasting kan geven.
  • Bloedonderzoek
    Er kunnen veel verschillende redenen zijn waarom de dierenarts adviseert om bloedonderzoek te laten uitvoeren bij uw huisdier. Bloed bestaat uit ongeveer 55% vloeistof en 45% cellen (witte bloedcellen, rode bloedcellen en bloedplaatjes). De bloedvloeistof bestaat voor het grootste gedeelte (95%) uit water en voor de rest uit eiwitten, zouten, voedingsstoffen, afvalstoffen en hormonen. Bij gezonde dieren zijn de bestanddelen in de juiste hoeveelheden en verhoudingen aanwezig. Bij ziekte is er soms teveel van iets, of juist te weinig. Door middel van bloedonderzoek kunnen deze afwijkingen worden gedetecteerd.

In Dierenkliniek Nunspeet hebben wij veel apparatuur, waardoor veel bloedonderzoeken direct in de praktijk kunnen worden uitgevoerd. Hierdoor heeft u dezelfde dag al de uitslag. Voor sommige bloedonderzoeken is het noodzakelijk dat we het bloed opsturen naar een extern laboratorium.