Wij delen onze spoeddienst met Dierenkliniek Hattem en Dierenkliniek Epe-Centrum.

Fertiliteitsbegeleiding

bij de hond

 

Fertiliteitsbegeleiding bij de hond

Het fokken met uw teef is precisiewerk. Alles valt of staat met het benutten van het juiste dektijdstip. De meeste teefjes zijn rond de tiende dag van de loopsheid vruchtbaar. Dit is echter per hond verschillend, de eisprong kan plaatsvinden ergens tussen de 5 tót 30 dagen na het begin van de loopsheid. De betrouwbaarste methode om het dektijdstip te bepalen, is door middel van het meten van de progesteronwaarde in het bloed. 

Hoe werkt een progesteronbepaling?

Bij voorkeur voeren we de eerste progesteronbepaling uit op dag zeven of acht van de loopsheid. De bloedafname wordt bij voorkeur ’s ochtends uitgevoerd. Bij het eerste bezoek zal de dierenarts uw teef allereerst goed nakijken. Als tweede zal hij een vaginaal uitstrijkje maken om te controleren dat uw teef zich in het juiste stadium van de loopsheid bevindt. Het uitstrijkje wordt ook gecontroleerd op de aanwezigheid van bacteriën. Als laatste wordt er bloed afgenomen voor het meten van de progesteronwaarde. Aan de hand van de gemeten progesteronwaarde wordt er een advies gegeven door de dierenarts. Dit kan inhouden dat u de bloedtest moet herhalen, bijvoorbeeld een of twee dagen later, of dat de hond op korte termijn gedekt moet worden.

Beeldvorming van de dracht

Vanaf 28 dagen na de dekking is het mogelijk om met behulp van een echo te zien of uw hond drachtig is. Dit is het eerste moment waarop we de dracht kunnen vaststellen. Vanaf dag 45 is het mogelijk om het aantal puppy’s te tellen op een röntgenfoto.