Wij delen onze spoeddienst met Dierenkliniek Hattem en Dierenkliniek Epe-Centrum.

Preventieve zorg

Voorkomen is beter dan genezen

 

Preventieve zorg

De preventieve zorg is gericht op het voorkomen van ziekten. In de diergeneeskunde is de rol van de preventieve zorg groot. Omdat dieren niet kunnen praten en het soms lastig te zien is of uw huisdier ergens last van heeft, is het verstandig uw huisdier regelmatig te laten controleren door de dierenarts. Tijdens de gezondheidscontrole komen soms toch afwijkingen naar boven. Hoe eerder we dit soort afwijkingen detecteren, hoe beter ze vaak nog te behandelen zijn. Verder kunt u uw dier zoveel mogelijk tegen ziekten beschermen door middel van jaarlijkse vaccinaties, ontworming- en ontvlooiingsmiddelen. Lees hieronder meer over deze onderwerpen.

  • Vaccinatie
  • Ontworming
  • Ontvlooiing/tekenbestrijding

Vaccinatie

Vaccinatie

Een belangrijke manier om uw huisdier te beschermen voor verschillende ziekten, is door middel van een vaccinatie. De verwekker van de ziekte (de bacterie of het virus) wordt in het laboratorium geïnactiveerd. Vervolgens wordt dit (of een deel van de verwekker) via een injectie aan het dier toegediend. Doordat de verwekker geïnactiveerd is, zal uw dier hiervan niet ziek worden, maar uw dier zal wel antilichamen aanmaken tegen deze verwekker. Op deze manier ontwikkelt uw dier bescherming voor de ziekte. Als uw dier deze verwekker op een later tijdstip tegenkomt, zal hij snel in staat zijn om de verwekker te verslaan, waardoor uw dier niet of minder ziek wordt.

Vaccinaties bij honden en katten werken niet hun hele leven. Bekijk het vaccinatieschema voor hond en kat.

Ontworming

Ontworming

Het is belangrijk om uw huisdier regelmatig te ontwormen. Wormen zijn parasieten die op verschillende plaatsen in het lichaam van uw huisdier kunnen leven. Enkele belangrijke soorten wormen zijn: spoel-, haak- en lintwormen. Sommige van deze wormen kunnen ook gevaarlijk zijn voor de mens.

Uw huisdier kan op elke leeftijd besmet raken met wormeieren. Ze kunnen deze opnemen door in contact te komen met de grond, besmette ontlasting, besmette prooidieren of besmet rauw vlees. Drachtige dieren kunnen hun pups of kittens in de baarmoeder besmetten of na de geboorte via de moedermelk.

U kunt lang niet altijd aan uw huisdier zien dat hij besmet is met wormen. De meeste wormen blijven namelijk in het lichaam aanwezig en komen er dus niet via de ontlasting uit. Daarnaast worden de dieren er lang niet altijd ziek van. De eieren zijn wel in de ontlasting zichtbaar, maar deze zijn te klein om met het blote oog te zien. Door middel van ontlastingsonderzoek is het mogelijk om de ontlasting van uw huisdier te controleren op wormeieren of –larven.

Als u met uw huisdier naar het buitenland gaat, kan uw huisdier het risico lopen besmet te raken met een andere wormsoort. Het is belangrijk te voorkomen dat dit gebeurt, zodat uw dier niet ziek wordt, maar er ook geen exotische wormsoorten mee worden genomen naar Nederland.

Wilt u gepast advies over ontworming voor uw huisdier? Neem gerust contact met ons op.

Ontvlooiing/tekenbestrijding

Ontvlooiing/tekenbestrijding

Veel mensen krijgen de kriebels zodra ze denken aan vlooien of teken. Het is belangrijk om uw huisdier goed te beschermen tegen deze parasieten. Naast dat ze erg vervelend zijn om in huis te hebben en dat ze klachten kunnen geven bij uw huisdier, kunnen ze ook nare ziekten overdragen op uw huisdier.

Er zijn veel verschillende producten waarmee u vlooien en/of teken kunt weren van uw huisdier. Neem gerust contact met ons op om te informeren naar de verschillende mogelijkheden.