Wij delen onze spoeddienst met Dierenkliniek Hattem en Dierenkliniek Epe-Centrum.

Chirurgie

Veilig en kundig

Chirurgie

Opereren is één van onze dagelijkse bezigheden. Het kan hierbij gaan om geplande operaties zoals bijvoorbeeld sterilisaties of castraties, maar ook spoedoperaties vinden regelmatig plaats. Daarnaast hebben wij ook de expertise om orthopedische ingrepen uit te voeren en kunnen we veel operaties aan de interne organen verrichten (weke delen).

Om ervoor te zorgen dat de operaties niet onnodig lang duren en bovendien veilig verlopen, maken we gebruik van twee ruime operatiekamers. Hier is de beschikking over zuurstof, gasnarcose en bewakingsapparatuur. Hieronder kunt u meer lezen over verschillende aspecten van de chirurgie op onze praktijk.

Anesthesie (narcose)

Wat is anesthesie?

Anesthesie is de tak van de diergeneeskunde die zich verdiept in het verdoven van een dier tijdens een operatie. Voor veel mensen is de anesthesie beangstigend en dit is begrijpelijk. Anesthesie is nodig om het dier stil te laten liggen, te laten ontspannen, het pijngevoel weg te nemen en zijn bewustzijn uit te schakelen.

Hoe verloopt de anesthesie?

Als eerste plaatsen wij een infuus bij uw huisdier, zodat we direct toegang hebben tot de bloedcirculatie. Via deze weg kunnen we de slaapmiddelen en fysiologisch zout toedienen, zodat de vochtbalans van de patiënt op peil blijft. Wij werken met verschillende narcoseprotocollen, zodat ieder dier op maat zijn hoeveelheid narcosemiddelen krijgt. Voor oudere dieren, of dieren met een onderliggende aandoening, gebruiken wij een ander protocol dan voor gezonde jonge dieren. Als het dier in slaap is, zorgen wij ervoor dat hij direct voldoende zuurstof krijgt. Het dier wordt hiervoor geïntubeerd, waarbij er een buisje (tube) via de keel in de luchtpijp wordt geplaatst. Op deze manier kunnen we direct zuurstof toedienen en eventueel het dier beademen.

Hoe monitoren wij de anesthesie?

Tijdens de anesthesie van uw huisdier, worden er verschillende parameters gemeten om in de gaten te houden of de narcose stabiel verloopt. Bij Dierenkliniek Nunspeet worden er veel parameters bekeken: de hartslag, de ademhaling, de hoeveelheid CO2 die wordt uitgeademd, de hoeveelheid zuurstof in het bloed, de temperatuur van uw dier en de bloeddruk. Zodra parameters afwijken van de normaalwaarden, wordt dit direct geconstateerd en wordt er ingegrepen. Onze paraveterinaire assistentes hebben zich gespecialiseerd in de anesthesie en weten precies hoe ze de narcose zo goed mogelijk kunnen laten verlopen.

Hoe gaat het na de operatie?

Als de operatie is afgelopen, begint de recovery. Dit is de periode waarin het dier weer ontwaakt uit zijn narcose. Hiervoor brengen wij uw huisdier naar een rustige en donkere ruimte. Afhankelijk van het gebruikte anesthesieprotocol, kan uw dier met een injectie worden wakker gemaakt. De artsen en de paraveterinaire assistentes houden continu toezicht of uw huisdier rustig ontwaakt. Daarnaast houden zij in deze periode verschillende parameters in de gaten, zoals de hartslag, de ademhaling en de temperatuur. Als uw dier goed wakker is, wordt u gebeld om uw huisdier op te halen.

Hoe verloopt een operatiedag?

De dag van de operatie is voor u uiteraard een spannende dag. U brengt uw huisdier ’s ochtends naar de praktijk. Hierbij is het belangrijk dat uw hond of kat ’s ochtends niets gegeten heeft, tenzij u andere instructies heeft gekregen. Alle dieren worden in het bijzijn van de eigenaar nagekeken door de chirurg en krijgen daarna een injectie met de pijnstiller en een middel dat uw dier alvast wat rustiger maakt. Hierna wordt uw dier door ons overgenomen en naar de operatieruimte gebracht.

Als alle voorbereidingen zijn getroffen, wordt uw dier verder in slaap gebracht en op de operatietafel gelegd. Over de anesthesie (narcose) kunt u hier boven meer lezen. Het operatiegebied wordt vervolgens geschoren en grondig schoongemaakt, waarna de dierenarts de operatie uitvoert. Na de operatie wordt uw huisdier naar de uitslaapruimte gebracht om weer wakker te worden. Als uw dier weer volledig wakker is, wordt u gebeld om een afspraak te maken voor het ophalen van uw huisdier.

De nazorg

Bij het ophalen van uw huisdier wordt u uitgebreid te woord gestaan door onze paraveterinair. Zij zal u alles uitleggen over de nazorg aan de hand van de ontlagbrief. U krijgt daarna de ontslagbrief mee naar huis. Op die manier kunt u thuis alles nog eens rustig nalezen. In veel gevallen krijgt uw dier een kraag of Pet Shirt (rompertje) aan om te voorkomen dat uw dier aan de wond likt. Daarnaast is het vaak noodzakelijk dat u een aantal dagen medicatie geeft om te zorgen dat uw dier zo weinig mogelijk pijn ervaart.

Sterilisaties en castraties

De term castratie wordt gebruikt voor het beschrijven van de operatie waarbij de geslachtsorganen worden verwijderd. De term sterilisatie wordt veel gebruikt voor het beschrijven van de operatie bij vrouwelijke dieren, waarbij de eierstokken worden verwijderd. Technisch gezien is dit echter ook een castratie, aangezien de eierstokken in zijn geheel worden verwijderd. We willen namelijk dat de hormonen helemaal uit het lichaam verdwijnen, zodat de hond niet meer loops wordt, en de poes niet meer krols.

Sterilisatie van de teef of poes

Er zijn belangrijke medische redenen om uw teef of poes te laten steriliseren. Hieronder vindt u hiervan een overzicht:

  • Het ontstaan van melkkliertumoren op latere leeftijd wordt aanzienlijk verkleind. Hoe eerder de sterilisatie plaatsvindt in het leven van het dier, hoe kleiner deze kans wordt.
  • Het ontstaan van een baarmoederontsteking wordt voorkomen.
  • De kans op het ontwikkelen van suikerziekte wordt kleiner.
  • Geen mogelijkheid meer tot (schijn)zwangerschap.
  • Honden worden niet meer loops en poezen niet meer krols.

Het is dan ook ons advies om uw teef of poes te steriliseren indien u geen plannen heeft om met uw dier te fokken.

De “klassieke” sterilisatie

Met de ‘klassieke’ methode bedoelen we de manier van steriliseren die gebruikt werd, voordat de laparoscopie (opereren met behulp van camera’s) werd uitgevonden.

Deze manier van steriliseren gaat als volgt: Er wordt een snede in de buik gemaakt. Door deze opening worden de eierstokken opgezocht, afgebonden en verwijderd. De baarmoeder wordt alleen verwijderd wanneer deze er afwijkend uitziet. Vervolgens wordt de buik in meerdere hechtlagen gesloten. Deze methode wordt nog steeds gebruikt bij het steriliseren van poezen en kleine honden.

De laparoscopische sterilisatie

Laparoscopische operaties zijn de laatste jaren enorm in opkomst. Laparoscopie is een manier van opereren die minimaal belastend is voor de patiënt. In de volksmond wordt het ook wel een kijkoperatie genoemd. Bij deze techniek maken we drie kleine gaatjes in de buikholte waar een camera (de laparoscoop) en de instrumenten doorheen kunnen. Met de camera kan de dierenarts de verschillende organen in de buikholte inspecteren en ziektes opsporen. Indien nodig kunnen er instrumenten in de buik gebracht worden en kan er een operatie plaatsvinden. De ingreep waarbij we de laparoscoop het meest inzetten is de sterilisatie van de teef. De eierstokken worden met de camera zichtbaar in de buik en kunnen met speciale instrumenten verwijderd worden. Deze manier van opereren heeft veel voordelen, hieronder ziet u hiervan een overzicht:

  • Kleinere sneden dan bij de “klassieke” methode.
  • Minder pijn na de ingreep en een snellere herstelperiode.
  • Beter zicht op de eierstokken tijdens de operatie, waardoor er minder kans is op complicaties.
  • Minder kans op wondinfecties.

Wilt u meer weten over de laparoscopische sterilisatie of een afspraak maken? Neem dan contact op met de praktijk, onze medewerkers staan u graag te woord.

Wanneer is het beste moment om mijn teef of poes te steriliseren?

Ons advies is om een teef te steriliseren op drie maanden na de eerste loopsheid. De reden hiervoor is dat op dit moment de doorbloeding van de eierstokken en baarmoeder minder is, waardoor het risico op complicaties kleiner is. In overleg met de dierenarts, kan hier soms van afgeweken worden.

Voor de poes geldt dat wij adviseren te steriliseren rond zes maanden leeftijd. Meestal is dit vóór aanvang van de eerste krolsheid. Als uw poes krols is, is het advies deze krolsheid af te wachten, alvorens de sterilisatie in te plannen. Pas als u uw poes heeft gesteriliseerd, kan zij veilig naar buiten.

Castratie Reu

Bij de castratie van een reu worden de beide testikels verwijderd. Anders dan bij de teef is er vaak geen medische noodzaak om een reu te laten castreren. Wij adviseren dan ook niet om standaard iedere reu te castreren. In sommige gevallen gevallen kan er toch voor gekozen worden om uw reu te laten castreren. Hieronder ziet u de meest voorkomende redenen hiervoor:

  • Hormonaal ongewenst gedrag naar andere dieren of mensen.
  • Voorhuidontsteking
  • Prostaatproblemen

Bepaalde seksuele gedragingen kunnen minder worden na castratie, echter is het soms vooraf lastig te voorspellen hoe het gedrag van uw reu gaat veranderen. Als hier twijfel over bestaat, kan de dierenarts adviseren om een chemische castratie te overwegen.

Chemische castratie reu

Bij een chemische castratie wordt er onderhuids een chip geplaatst, die hormonen afgeeft. Uw hond hoeft hiervoor niet onder narcose gebracht te worden. De hormonen zorgen er uiteindelijk voor dat de testeronproductie in de testikels van de reu helemaal wordt stilgelegd. Op deze manier bootsen we de effecten van een chirurgische castratie na. Deze chip is echter na ongeveer 6-9 maanden uitgewerkt, waarna de testosteronproductie langzaam weer op gang komt. Op deze manier kunt u veilig uitproberen of castratie het gewenste effect heeft voor uw reu.

Castratie Kater

Ons advies is om katers vanaf een leeftijd van zes maanden te castreren. Dit om ongewenst gedrag (zoals sproeien) en ongewenste dekkingen te voorkomen

Orthopedie

In onze praktijk voeren we orthopedische operaties uit. Hierbij kunt u denken aan knieoperaties of het herstellen van botbreuken. Dit zijn specialistische operaties, waar onze artsen over de jaren heen veel ervaring mee hebben opgedaan. Voordat er wordt overgegaan tot een operatie, vindt er altijd uitgebreid orthopedisch onderzoek plaats door de arts. Daarnaast worden er röntgenfoto’s gemaakt om het probleem goed in beeld te brengen. 

Vooral na orthopedische operaties is de herstelperiode zeer belangrijk. We zullen u daarom  duidelijke instructies geven over de nazorg en u hierin goed begeleiden. Om u goed te kunnen begeleiden, zullen er regelmatig controles plaatsvinden bij de arts die uw dier heeft geopereerd. 

Weke delen

De weke delen chirurgie houdt zich bezig met operaties van de interne organen. Ook op dit gebied heeft Dierenkliniek Nunspeet de expertise in huis. De sterilisaties en castraties vallen ook onder chirurgie van de weke delen. Andere voorbeelden zijn: het verwijderen van bulten/tumoren, het verwijderen van blaasstenen of operaties aan het maagdarmkanaal.