Wij delen onze spoeddienst met Dierenkliniek Hattem en Dierenkliniek Epe-Centrum.

Tandheelkunde

Een gezond gebit bij uw dier

 

Tandheelkunde

De tandheelkunde is een belangrijk onderdeel van de diergeneeskunde, dat zich bezighoudt met het gebit van het dier. Veel dieren hebben last van hun gebit en in veel gevallen heeft de eigenaar dit niet door. Een slecht gebit kan leiden tot minder goed eten en pijn. Bij ontstoken tandvlees kunnen de bacteriën die in de mond zitten makkelijk in de bloedbaan komen. Zo kunnen deze bacteriën andere organen beschadigen, zoals de nieren, de lever en het hart. Een gezond gebit is dus belangrijk voor een gezond lichaam. Tijdens het consult zal er daarom ook altijd aandacht worden besteed aan het gebit van uw huisdier.

In onze praktijk hebben de dierenartsen zich toegelegd op tandheelkunde van de hond, kat en konijn. Tijdens een vaste dag in de week worden alle gebitten behandeld en indien noodzakelijk kan er worden uitgeweken naar een andere dag. Voor een gebitsbehandeling is het noodzakelijk dat uw huisdier onder narcose wordt gebracht. We gebruiken veel verschillende bewakingsapparatuur om uw huisdier in de gaten te houden tijdens de narcose. Lees hier meer over de anesthesie (narcose) van uw huisdier.

Hoe verloopt een gebitsbehandeling?

Tijdens de gebitsbehandelingen maken we allereerst het gebit grondig schoon. Pas na het volledig reinigen van het gebit is het mogelijk om te beoordelen in welke staat de tanden en kiezen zijn. Indien nodig trekken we aangetaste tanden of kiezen. Met behulp van een dentaal röntgenapparaat kunnen we goed alle wortels van de tanden en kiezen  beoordelen. Zo is het mogelijk om een betere inschatting te maken of tanden en kiezen kunnen blijven zitten of dat ze in de toekomst problemen zullen gaan geven. Dit maakt de kwaliteit van de behandeling een stuk beter.

Dierenarts Ietje Pinckers kan daarnaast wortelkanaalbehandelingen uitvoeren. Bij deze intensieve behandeling, die onder andere bij werkhonden wordt uitgevoerd, kunnen we de tand sparen, zodat deze nog functioneel blijft. Daarnaast is het ook mogelijk om na de wortelkanaalbehandeling een kroon te laten plaatsen, om het wortelkanaal te beschermen tegen verdere slijtage.