Wij delen onze spoeddienst met Dierenkliniek Hattem en Dierenkliniek Epe-Centrum.

Echografie

Een veilige manier van onderzoek

Echografie

Wat is een echo?

Door middel van echografie kan op een veilige manier onderzoek worden gedaan van de buikorganen en het hart. De dierenarts beweegt een klein apparaatje, dat onhoorbare geluidsgolven uitzendt, over de (geschoren) huid. Om goed contact met de huid te maken, wordt er gel op de huid van het dier aangebracht. De door de organen teruggekaatste geluidsgolven worden opgevangen en door het echoapparaat omgezet in bewegende beelden.

Indicaties

Er zijn verschillende redenen om een echo te laten uitvoeren. Denk hierbij aan de volgende indicaties:

  • Dracht
    De meest bekende toepassing van een echo is het vaststellen van een dracht, waarbij we de baarmoeder en de ongeboren pups of kittens controleren. Een drachtecho is mogelijk vanaf vier weken na de dekking.
     
  • Hartklachten
    Wanneer een dier mogelijk een hartprobleem heeft of als er sprake is van een hartruis, dan kan met een hartecho nader worden bepaald hoe het met het hart gesteld is. Lees hier meer over de hartecho.
     
  • Blaas-en nierproblemen
    Een echo kan ons veel vertellen over eventuele problemen aan de blaas en/of nieren. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een verminderde nierfunctie of blaasstenen.
     
  • Processen in de buik
    Wanneer er een verdenking is van een ‘vreemd voorwerp’ of ‘proces’ in de buik (bijvoorbeeld een ingeslikt speeltje, of een tumor) kan een echo duidelijkheid geven over het probleem en de locatie. Aan de hand daarvan wordt de behandeling bepaald.
     
  • Spijsverteringsproblemen
    Bij buikklachten, bijvoorbeeld diarree en braken, kan een buikecho helpen om de oorzaak van het probleem te vinden.
     
  • Problemen aan de voortplantingsorganen
    Een echo van de voortplantingsorganen kan helpen bij het vaststellen van prostaatproblemen en/of vruchtbaarheidsproblemen. Daarnaast gebruiken wij de echo veel om de baarmoeder in beeld te brengen als we uw dier verdenken van een baarmoederontsteking.

Indien nodig kan onder echobegeleiding een bioptie of punctie worden uitgevoerd om afwijkende organen verder te onderzoeken. Bij een bioptie of punctie wordt met behulp van een holle naald een beetje weefsel opgezogen, dat vervolgens onder een microscoop bekeken wordt.

Echocardiografie (hartecho)

Bij Dierenkliniek Nunspeet is het mogelijk om het hart van uw huisdier te laten onderzoeken door middel van een hartecho. Bij de verdenking van een hartprobleem of bij de aanwezigheid van de hartruis, is het advies om een hartecho te laten maken. Bij een hartruis gaat de arts op zoek naar de oorsprong van de hartruis, denk hierbij bijvoorbeeld aan een lekkende hartklep. Daarnaast zien we vaak bij hartproblemen dat het hart van grootte en vorm verandert. Ook dit is op de hartecho in beeld te brengen. Door middel van verschillende metingen aan het hart, kan worden vastgesteld of het hart een afwijkende vorm heeft. Vaak wordt de hartecho gecombineerd met het maken van een hartfilmpje (ECG) en/of een bloeddrukmeting. Met een ECG wordt de activiteit van het hart in beeld gebracht, hierdoor kunnen bijvoorbeeld hartritmestoornissen worden vastgesteld.